تکنیک های مسئولیت پذیری کودکان و نوجوانان
در خانه کسی را سرزنش نکنید
طبیعی است که وقتی مشکلی پیش میآید، همهی ما به دنبال کسی میگردیم تا سرزنشش کنیم. انگار که سرزنش کردن دیگران باعث میشود این حادثه دیگر اتفاق نیفتد یا مسئولیت ما را کمتر میکند. در واقع سرزنش کردن دیگران باعث میشود همهی اعضای خانواده رنجیده شوند و به جای جبران کردن اشتباهشان، درصدد تلافی باشند. این مسئله یکی از اصلیترین دلایل دروغگویی فرزندان به والدین است. از آن بدتر اینکه وقتی فرزند خود را سرزنش میکنیم، او (حتی شده در ذهن خود) به دنبال دلایلی میگردد تا ثابت کند تقصیر او نبوده است، بنابراین احتمال اینکه مسئولیت اشتباه خود را به عهده بگیرد کمتر و احتمال تکرار کردن این اشتباه بیشتر است.
سرزنش کردن نقطه مقابلِ عشق بدون شرط است. پس چرا این کار را انجام میدهیم؟ چون با این کار احساس قدرت بیشتری میکنیم، چون نمیتوانیم تحمل کنیم که احتمالا تا حدی (هرچند کم) تقصیر خودمان هم بوده است. پس به جای اینکه کسی را سرزنش کنید، تا آنجا که میتوانید مسئولیت را بپذیرید، ولی هرگز خودخوری نکنید (چون باید الگوی فرزندتان هم باشید)، پس فقط شرایط را قبول کنید. همیشه از روش قبول کردن شرایط به راهحلهای بهتری میرسید تا از روش سرزنش کردن.
به فرزندتان دستور ندهید، از او بخواهید خودش فکر کند
مثلا اگر بچه اولِ صبح خوابش میآید یا حوصله ندارد، سر او داد نزنید که «زودباش دندونات رو مسواک بزن! کیفت رو آماده کردی؟ و…»، در عوض از او بپرسید: «حالا باید چیکار کنی تا آماده شی بری مدرسه؟» هدف این است که کاری کنید کودک روی مسئولیتهای خود تمرکز کند، هر روز صبح این کارها را تکرار کند تا بالاخره یاد بگیرد کارهایش را خودش انجام بدهد.